Afgiftsfri udlevering
§ 8
I den afgiftspligtige mængde kan fremstillingsvirksomheder og mellemhandlere foretage fradrag efter de generelle regler, se E.A.1.7.

Herudover gælder følgende:

Viderefremstilling
§ 8, stk. 1, nr. 3
Chokoladefremstillingsvirksomheder kan anvende afgiftspligtige varer afgiftsfrit inden for virksomheden til fremstilling af andre afgiftspligtige chokolade- og sukkervarer, som herefter beskattes.

Endvidere kan chokoladefremstillingsvirksomheder afgiftsfrit overføre varer til omforarbejdning fra færdigvarelager til råstoflager, hvorefter den omforarbejdede vare beskattes.

Ved overførsel fra færdigvarelager til råstoflager skal virksomheden udfærdige et særligt bilag med en fuldstændig specifikation af de overførte varer med oplysning om den afgiftspligtige vægt for hver varepost og i alt.

Kaffeindhold
§ 8, stk. 1, nr. 3
Virksomheder, der bruger kaffe til fremstilling af chokolade- og sukkervarer, kan med virkning fra 1. marts 2004 foretage fradrag i den afgiftspligtige mængde af kaffeindholdet i varerne. Det er en betingelse for fradraget, at der foreligger dokumentation for, dels den tilsatte mængde af kaffe, dels at der er betalt afgift af kaffen, jf. § 11 i lov om forskellige forbrugsafgifter, se D.3.1.

Prøver
§ 8, stk. 1, nr. 4
Virksomheden kan afgiftsfrit udtage varer, hvis det alene er i den hensigt at prøve varens beskaffenhed. Der kan ikke gives afgiftsfritagelse for varer, der er overført til virksomhedens egne detailforretninger.

Varer, der er anbragt i kollektioner ved påklæbning e.l., så det tydeligt fremgår, at de kun skal anvendes som handelsprøver, kan udleveres afgiftsfrit. Prøverne skal opføres på en særlig fortegnelse med en specifikation af varerne med oplysning om den afgiftspligtige vægt.

Varer, der udleveres som smagsprøver, skal beskattes.

Medicinalvarer
§ 8, stk. 1, nr. 5
Varer kan leveres ubeskattet til medicinalfabrikker og apoteker til fremstilling af varer, hvis udlevering i medfør af lov om lægemidler er forbeholdt apotekerne. Det samme gælder for lægemidler der undtagelsesvis kan forhandles udenfor apotek jf. bekendtgørelse om forhandling af håndkøbslægemidler uden for apotek.

Indbrud, brand mv.
§ 8, stk. 1, nr. 6
Virksomheden kan søge om afgiftsfritagelse hos SKAT, hvis varer er gået tabt ved indbrud, brand eller forlis, se E.A.1.7.

Returvarer
§ 8, stk. 1, nr. 7
Virksomheden kan i almindelighed få godtgjort afgiften af varer, der tages retur. Det er en betingelse for godtgørelse, at virksomheden selv har leveret de pågældende varer i beskattet stand, se dog nedenfor, og godtgør kunden varens fulde pris, indbefattet afgift, se SKM2002.37.LSR.

Virksomheden skal kunne fremlægge kreditnotaer e.l., der indeholder tilsvarende oplysninger som foreskrevet for fakturaer.

Afgiftgodtgørelsen sker ved modpostering i virksomhedens regnskab. Hvis returvarer efterfølgende ønskes destrueret e.l., se E.A.1.7.

Der gives ikke afgiftsgodtgørelse for varer, som returneres fra virksomhedens egen detailforretning.

Efter en lovændring pr. 1. januar 2003 kan chokoladeafgift også godtgøres, hvis varer returneres af detailbutikker e.l. uden om leverandøren (grossisten) direkte til den oplagshaver, der oprindeligt har fremstillet eller indført varen fra udlandet.

Der er uændret krav om, at der skal ske fuld godtgørelse til detailbutikken for de returnerede varer enten ved en gratis erstatningsleverance eller ved en kreditnota. Kreditnota eller en kopi af ombytningsrapporten skal sendes til detailbutikken.

Returvarerne skal efter de almindelige regler tilføres virksomhedens afgiftsregnskab over ubeskattede varer, og der skal som hidtil forud for en evt. destruktion af varerne indsendes en ansøgning herom til SKAT.

Virksomheder, der ønsker at bruge den udvidede adgang for afgiftsgodtgørelse af returvarer, skal i øvrigt ved instruktion mv. af sælgerne sikre, at der kun sker ombytning af beskattede varer.

Ved en evt. udbetaling af godtgørelse for varer, der efterfølgende viser sig ikke at have været beskattet, vil virksomheden inden for de almindelige forældelsesregler skulle regulere afgiften.

Bevillingsvirksomheder
§ 8, stk. 1, nr. 8
Varer kan leveres ubeskattet til virksomheder, der har bevilling fra SKAT til afgiftsfritagelse, fx for varer til fremstilling af tobaksvarer, likør eller kosmetik, se E.A.1.7.

Leverandøren må sikre sig, at modtageren har bevilling. Hvis leverandøren ikke kan få dokumenteret bevillingsforholdet ved, at bevillingen fremlægges, kan oplysning herom fås hos SKAT.

Fjernsalg
§ 7, stk. 3
Den afgiftspligtige mængde er den mængde afgiftspligtige varer, der af virksomheden er solgt ved fjernsalg i en måned, se E.A.1.7.