Som nævnt er der indgået en konvention mellem EU og de fælles transitlande, om lettelser i samhandelen. De fælles transitlande har dog ikke accepteret EU-proceduren fuldt ud, men de grundlæggende regler for ordningen, kaldet fælles forsendelsesprocedure, er de samme som i EU-forsendelsesproceduren.
Derfor er reglerne om sondring mellem intern eller ekstern procedure, bilaterale eller multilaterale aftaler om lettelser, toldlukke og administrativ bistand overtaget direkte, hvorimod en række tekniske spørgsmål er behandlet i tillæg til konventionen.
Det er udtrykkeligt fastsat i konventionen, at de fælles transitlandes rettigheder og forpligtelser i forbindelse med forsendelsesprocedurerne er de samme som EU's.
Det er et princip, at varer, som transporteres i fælles forsendelse, anses for at være henført under proceduren for EU-forsendelse ved transport inden for EU.
Konventionen fastsætter også, at udfærdigede dokumenter og trufne identifikationsforanstaltninger fra et land har samme retsvirkning som tilsvarende dokumenter eller identifikationsforanstaltninger i de andre lande.
Som et led i EU-Kommissionens handleplan for forsendelse er der etableret et netværk af nationale forsendelseskoordinatorer i alle de lande, der har tiltrådt aftalen om fælles forsendelse.
Derudover er der udpeget regionale forsendelseskoordinatorer ved alle større toldsteder i landene.
I Danmark afholdes der jævnligt møder blandt de danske forsendelseskoordinatorer og andre involverede, der drøfter nye tiltag og ændringer, opståede problemstillinger og fortolkninger, bl.a. for at reglerne anvendes ensartet.