Indhold
Dette afsnit beskriver de regler der gælder, når SKAT vil ændre den endelige opgørelse eller beregningen. Afsnittet beskriver også skattepligtiges mulighed for at klage over penge- og pensionsinstituttets opgørelse.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Underretning om ændringer til penge- og pensionsinstituttet
- Skattepligtiges mulighed for at klage over penge- og pensionsinstituttet opgørelse med videre
- Afregning af PAL-skat og renter ved ændring af PAL-skat
- Særligt om forrentning ved ændring af PAL-skat efter den 1. januar 2014 og senere.
SKAT kontrollerer opgørelserne og skatteberegningerne efter PAL §§ 21-25.
SKAT kan ændre opgørelsen og beregningen, hvis SKAT anser den endelige opgørelse eller beregning efter PAL §§ 21-25 for urigtig.
SKAT kan også ændre opgørelsen og beregningen, hvis penge- eller pensionsinstituttet beder om det.
Underretning ved ændring af PAL-skatten (PAL § 27, stk. 2)
Vil SKAT ændre PAL-skatten, skal SKAT give besked til den, der har indsendt opgørelsen om
- den eventuelle ændring af skatten
- begrundelsen for ændringen, og
- adgangen til at klage over afgørelsen til Landsskatteretten.
Sagsforløb
Før SKAT træffer afgørelse, sender SKAT en agterskrivelse til den, der har sendt opgørelsen. I agterskrivelsen står, at ændringen vil blive gennemført som varslet med mindre SKAT modtager bemærkninger inden for en nærmere angivet frist. Denne frist må ikke være under 15 dage, regnet fra agterskrivelsens datering. Agterskrivelsen skal indeholde oplysninger om ændringer af PAL-skatten og om begrundelsen for disse. Se SFL § 20.
Agterskrivelsen skal indeholde en sagsfremstilling. Se SFL § 19.
Afgørelse
Efter udløbet af svarfristen træffer SKAT en afgørelse på baggrund af oplysningerne i agterskrivelsen og eventuelle bemærkninger.
Afgørelsen skal indeholde oplysninger om adgangen til at klage til Landsskatteretten.
Pensionsordninger nævnt i PAL § 1, stk. 1
Er der tale om ændring af PAL-skat for pensionsordninger, der er nævnt i PAL § 1, stk. 1, sender penge- og pensionsinstituttet meddelelse videre til den skattepligtige inden 4 uger efter, at penge- og pensionsinstituttet har modtaget afgørelse om ændring af PAL-skatten.
Klage over afgørelsen
SKATs afgørelse kan påklages til Landskatteretten eller til skatteankeforvaltningen efter regler udstedt i medfør af skatteforvaltningslovens § 35 b, stk. 3, seneste 3 måneder efter afgørelsen. Se SFL § 11, stk. 1 nr. 1. og SFL § 35 A, stk. 3.
Klagen skal være skriftlig. Det skal fremgå af klagen, på hvilke punkter afgørelsen anses for urigtig og hvorfor. Se bekendtgørelse nr. 1516 af 13. december 2013 om Skatteankestyrelsen og bekendtgørelse nr. 1428 af 13. december 2013 om forretningsorden for Landsskatteretten.
Sammen med klagen indsendes (i original eller kopi):
- Den afgørelse, der klages over
- Den sagsfremstilling, der er tilsendt klageren,
- Dokumenter, som klageren ønsker at anvende som bevis
Landsskatteretten kan fastsætte en frist til at besvare spørgsmål eller indsende yderligere oplysninger.
Hvis en klage er udformet eller begrundet på en sådan måde, at den ikke kan tjene som grundlag for sagens videre behandling, kan skatteankestyrelsen give klageren en frist til at udbedre manglen.
Hvis klagen ikke opfylder formkravene, kan Skatteankestyrelsen afvise klagen, jf. SFL § 35 A, stk. 7.
Se afsnit A.A.10.2 om klagebehandling.
Bemærk
Ved en klage til Landsskatteretten kan klageren søge omkostningsgodtgørelse for udgifter til sagkyndig bistand. Se afsnit A.A.13 om omkostningsgodtgørelse.
Skattepligtiges mulighed for at klage over penge- og pensionsinstituttets opgørelse mv. (PAL § 27, stk. 3)
Den skattepligtige pensionskunde kan indbringe penge- og pensionsinstituttets opgørelse af beskatningsgrundlag eller beregning af PAL-skat efter PAL §§ 21 og 22 og § 23, stk. 1 for Landsskatteretten eller til skatteankeforvaltningen efter regler udstedt i medfør af skatteforvaltningsloven § 35 b, stk. 3, hvis pensionskunden mener at opgørelsen eller beregning er forkert.
Klage over penge- og pensionsinstituttets opgørelse af beskatningsgrundlag eller beregning skal ske senest 3 måneder efter, at pensionskunden har modtaget underretning efter PAL §§ 21 og 22 og § 23, stk. 1.
Pensionskunden skal vedlægge en erklæring fra penge- og pensionsinstituttet om beregningen af PAL-skatten og anføre, på hvilke punkter pensionskunden mener at PAL-skatten er opgjort forkert, og penge- og pensionsinstituttets kommentarer hertil.
Se afsnit A.A.10.2 om klagebehandling.
Afregning af skat og renter ved ændring af PAL-skat (PAL § 27, stk. 4 og 5)
Medfører en ændring, at et endeligt PAL-skattebeløb nedsættes, tilbagebetaler SKAT den for meget betalte PAL-skat inden 6 uger fra afgørelsen.
Medfører en ændring, at et endeligt PAL-skattebeløb forhøjes, skal det resterende PAL-skattebeløb indbetales inden 6 uger fra afgørelsen.
Rente af den ændrede PAL-skat
Efterbetalingen af henholdsvis skyldig PAL-skat og tilbagebetalingen af overskydende PAL-skat, sker med tillæg af renter. Se PAL § 27, stk. 5.
Rentesatsen offentliggøres af SKAT. Se SKM2010.497.SKAT eller SKM2011.555.SKAT. Renten for 2013 er fastsat til 3,00 pct. Se SKM2012.471.SKAT.
Rentesatsen er et simpelt gennemsnit af de - af OMX, den Nordiske Børs, København - dagligt opgjorte effektive renter i de første 7 måneder af året forud for indkomståret af obligationer med en restløbetid på over 5 år.
Renten beregnes fra henholdsvis den 8. januar i året efter indkomståret til betaling sker, eller fra den 20. februar i året efter indkomståret til betaling sker. Se mere nedenfor i dette afsnit.
For så vidt angår efterbetaling af skyldig PAL-skat, forrentes dette beløb dog kun til sidste rettidige betalingsdag efter PAL § 27, stk. 4, det vil sige inden for 6-ugers fristen. Herefter betales morarente efter PAL § 28. Se afsnit C.G.4.3 om morarenter.
Renter af skyldig skat efter PAL § 27 kan fratrækkes i beskatningsgrundlaget i betalingsåret ligesom renter af overskydende skat efter PAL § 27 skal medregnes i beskatningsgrundlag i udbetalingsåret. Se PAL §§ 4, stk. 1 og § 9, jævnfør § 15, stk. 1.
Renter af skattebeløb vedrørende indkomståret 2009 eller tidligere indkomstår skal også medregnes i betalingsåret. Se PAL § 36 a.
Med virkning fra indkomståret 2014 vil renten blive beregnet efter en ny metode. Se § 15, nr. 8, i lov nr. 1354 af 21. december 2012. Renten for det indkomstår, som forrentningen vedrører, beregnes fra og med indkomståret 2014 på baggrund af et simpelt gennemsnit af den af Danmarks Nationalbank opgjorte kassekreditrente for ikkefinansielle selskaber i månederne juli, august og september i det foregående kalenderår. Den af Nationalbanken opgjorte månedlige kassekreditrente for ikkefinansielle selskaber opgøres i henhold til Den Europæiske Centralbanks forordning (EF) nr. 63/2002 af 20. december 2001 vedrørende statistik over de monetære finansielle institutioners rentesatser på indlån fra og udlån til husholdninger og ikkefinansielle selskaber (ECB/2001/18). Den af Nationalbanken opgjorte månedlige kassekreditrente for ikkefinansielle selskaber opgøres som et vægtet gennemsnit af den effektive rentesats for den udestående lånemasse opgjort med to decimaler. Det simple gennemsnit, jf. 3. pkt., opgøres med én decimal. Renten offentliggøres senest den 15. december forud for det til indkomståret svarende kalenderår. Se PAL § 27, stk. 5.
Renten for 2014 er fastsat til 4,2 pct. Se SKM2013.746.SKAT.
Renten for 2015 er fastsat til 4,1 pct. Se SKM2014.749.SKAT.
Nye regler med virkning for indkomståret 2016
x
Med virkning fra indkomståret 2016 bliver renten beregnet efter en ny metode. Se § 3, nr. 14, i lov nr. 1883 af 29. december 2015. Renten vedrørende overskydende skattebeløb for det indkomstår, som forrentningen vedrører, fastsættes en gang årligt og beregnes som den gennemsnitlige 3-måneders-CITA-renteswapreferencerente for alle bankdage fra og med den 1. september til og med den 30. november, der offentliggøres af NASDAQ OMX, i det foregående kalenderår afrundet til én decimal. Renten efter 4. pkt. kan dog ikke overstige 5 pct. Renten vedrørende skyldige skattebeløb for det indkomstår, som forrentningen vedrører, fastsættes en gang årligt og beregnes som et simpelt gennemsnit af den af Danmarks Nationalbank opgjorte kassekreditrente for ikkefinansielle selskaber i månederne juli, august og september i det foregående kalenderår afrundet til én decimal. Renten efter 6. pkt. kan dog ikke overstige 10 pct.
SKAT offentliggør renterne vedrørende henholdsvis overskydende skattebeløb og skyldige skattebeløb senest den 15. december forud for det til indkomståret svarende kalenderår. Dog offentliggør SKAT renterne for 2016 senest den 6. januar 2016, jf. § 8, stk. 10, i lov nr. 1883 af 29. december 2015.
Renten for 2016:
Renten vedrørende overskydende skattebeløb, jf. § 27, stk. 5, 4. pkt., for indkomståret 2016 er beregnet til -0,3 pct. (bemærk renten er negativ), og renten for skyldige skattebeløb, jf. PAL § 27, stk. 5, 6. pkt., er for indkomståret 2016 beregnet til 3,4 pct. Se SKM2015.783.SKAT.
Bemærk, at alle forskelsbeløb som følge af ansættelsesændringer efter reglerne i PAL § 27, stk. 5, 1.-3. pkt., forrentes med renten for skyldige skattebeløb, jf. PAL § 27, stk. 5, 6. pkt.
Alle ansættelsesændringer forrentes derfor med 3,4 pct. i 2016 uanset om det er et skyldigt eller overskydende skattebeløb.
x
Særligt om forrentning ved ændring af PAL-skat efter 1. januar 2014 eller senere
Med virkning for ændringer af PAL-skat, der foretages efter 1. januar 2014 eller senere, der foretages efter reglerne i PAL § 27, er der sket en ændring af starttidspunktet for beregningen af renter efter PAL § 27, stk. 5. Se § 1, nr. 9 i lov nr. 1500 af 18. december 2013 og se virkningstidspunktet i § 5, stk. 1, i lov nr. 1500 af 18. december 2013.
Ændres et skattebeløb, der er indbetalt efter §§ 21-24 af et pensionsinstitut, forrentes forskelsbeløbet fra den 20. februar i året efter indkomståret, til betaling sker.
Ændres et skattebeløb, der er indbetalt efter §§ 22-23a af et pengeinstitut, et kreditinstitut eller en kapitalpensionsfond, forrentes forskelsbeløbet fra den 8. januar i året efter indkomståret til betaling sker.