Indhold

Dette afsnit omhandler fritagelse for registrering af førstegangssalg af kunstværker. Se ML § 71 e, stk. 2.

Afsnittet indeholder:

  • Regel
  • Overskridelse af registreringsgrænsen
  • Førstegangssalg af kunstværker i selskabsform
  • Kunstnerens egen kunstgenstand.

Se også

  • Afsnit D.A.18.3.3 om hvad der i relation til momsloven forstås ved begrebet kunstgenstande.
  • Afsnit D.A.8.1.1.9 om salg af egne kunstgenstande, jf. ML § 30, stk. 3
  • SKM2002.167.TSS om moms af kunstneres og arvingers førstegangssalg af egne kunstgenstande
  • SKM2002.263.TSS om udstillingsvederlag som en kunstner modtager for udstilling af sine værker.

Regel

En afgiftspligtig persons eller dennes arvings førstegangssalg af den afgiftspligtiges egne kunstgenstande, der er omfattet af ML § 69, stk. 4, er fritaget fra registreringspligten efter § 47, stk. 1, og for at betale afgift, hvis den årlige omsætning her i landet, der kan henføres til disse afgiftspligtige leverancer, ikke overstiger 300.000 kr. Se ML 71 e, stk. 2.

Bemærk

Selvom en afgiftspligtig person er momsregistreret efter momslovens almindelige regler, er den sektorspecifikke momsfritagelsestærskel i ML § 71e, stk. 2, stadig gældende for kunstnerens førstegangssalg af egne værker.

Overskridelse af fritagelsestærskelen

Hvis kunstneren i det indeværende år sælger for mere end 300.000 kr. og derfor skal momsregistreres, skal han derfor også forblive momsregistreret i det følgende kalenderår, også selvom hans salg i dette kalenderår år er under 300.000 kr.

Eksempel

Hvis en afgiftspligtig person i et år sælger kunstværker for 250.000 kr. og herefter sælger et stykke kunst til 100.000 kr., bliver han registreringspligtig ved dette salg. Han skal betale moms i forbindelse med salget af kunstgenstanden til 100.000 kr. og ved alle salg i kalenderåret efter.

Førstegangssalg af kunstværker i selskabsform

Den forhøjede registreringsgrænse for førstegangssalg af kunstværker gælder for både fysiske og juridiske personer. Med kunstneren forstås både en virksomhed ejet af fysisk person og en virksomhed organiseret som en juridisk person. Se SKM2005.158.TSS. Bemærk dog at SKM2005.158.TSS omhandlede en nu ophævet bestemmelse om kunstners registreringsgrænse.   

Kunstnerens egen kunstgenstand

Betingelsen for at anvende den sektorspecifikke momsfritagelsestærskler er, at der foreligger et førstegangssalg af den afgiftspligtige persons egen kunstgenstand. Det vil i den forbindelse som udgangspunkt være afgørende, om den afgiftspligtige ved kunstnerisk virksomhed selv har kreeret den pågældende kunstgenstand, og om den afgiftspligtige person fra starten har ejet den pågældende kunstgenstand.

Hvis en kunstner er ansat i et selskab og som lønmodtager fremstiller en kunstgenstand efter ML § 69, stk. 4, er det selskabet, der som udgangspunkt vil være ejer af kunstgenstanden fra starten. Selskabet kan derfor ved salg af kunstgenstanden anvende det reducerede momsgrundlag. Se ML § 30, stk. 3.

Hvis kunstnervirksomheden er en juridisk person i form af et selskab, men hvor der ikke er nogen ansatte, kan der som udgangspunkt ikke være fremstillet en kunstgenstand, som fra starten ejes af selskabet. Dette kan kun være tilfældet, hvis selskabet fra en tredje part har købt kunstnerydelser omfattet af ML § 13, stk. 1, nr. 7 eller andre ydelser, til brug for fremstillingen af kunstgenstanden sådan, at selskabet fra starten har ejet kunstgenstanden.

En afgiftspligtig person kan ikke anvende mere end én sektorspecifik fritagelsestærskel. Se ML 71 e, stk. 3.