Anvendelse af proceduren for aktiv forædling, kræver, at virksomheden har opnået en bevilling hertil.

Bevilling søges på blanket 13.018 jf. bilag 67 i GB.

Indhold

Afsnittet indeholder:

  • Betingelser for bevillingsudstedelse
  • Forenklet bevillingsudstedelse
  • Enhedsbevilling til aktiv forædling
  • Genudførselsfrist
  • Udbytte og materialeforbrug.

Betingelser for bevillingsudstedelse

Det er en betingelse for anvendelse af proceduren for aktiv forædling, at ansøgeren har til hensigt at udføre eller genudføre hovedforædlingsprodukterne. Se GB art. 537.

Endvidere skal toldmyndighederne som hovedregel have udstedt bevilling før eller senest i forbindelse med den første indførsel af varer til forædling mv., se afsnit F.A.21 Fælles regler for toldprocedurer af økonomisk betydning.

Bevilling kan kun udstedes:

  • Til personer, der er etableret i EU.
  • Når indførselsvarerne kan identificeres i forædlingsprodukterne. Hvis der anvendes ækvivalente varer, skal det kunne kontrolleres, at de fastsatte betingelser for de ækvivalente varer er opfyldt. Se afsnit F.A.2 Toldlovgivning.
  • Når proceduren for aktiv forædling kan bidrage til at tilvejebringe de bedste vilkår for udførslen af forædlingsprodukterne, uden at EU-producenternes væsentlige interesser berøres. Se afsnit F.A.17.4 De økonomiske forudsætninger nedenfor.

Se TK art. 117.

Forenklet bevillingsudstedelse

Skal forædlingsprocesserne kun gennemføres i Danmark, er der mulighed for forenklet bevillingsudstedelse, hvis de økonomiske forudsætninger kan anses for at være opfyldt. Se afsnit F.A.21 Fælles regler for toldprocedurer af økonomisk betydning og se GB art. 539. Se desuden afsnittet F.A.17.4 De økonomiske forudsætninger nedenfor.

Forenklet bevillingsudstedelse kan ikke anvendes, hvis ansøgningen vedrører anvendelse af ækvivalente varer. Se GB art. 497, stk. 3, litra a).

Enhedsbevilling til aktiv forædling

Enhedsbevilling anvendes, når toldmyndigheder i flere medlemsstater er involveret i toldproceduren.

Bestemmelserne om udstedelse af en enhedsbevilling findes i afsnittet F.A.21 Fælles regler for toldprocedurer af økonomisk betydning.

Ansøgningen om en enhedsbevilling skal indeholde alle oplysninger om forædlingsprocessernes forløb og med nøjagtig angivelse af de steder, hvor disse processer forventes gennemført.

En transaktion, der ikke er angivet i ansøgningen, er ikke omfattet af enhedsbevillingen.

Ansøgningen skal indgives til SKAT eller det toldsted i det øvrige EU, hvor ansøgerens (toldmæssige) hovedbogholderi føres. Se GB art. 500.

Genudførselsfrist

En bevilling skal angive en frist for afslutning af proceduren eller en genudførelsesfrist. Indenfor denne frist skal forædlingsprodukterne eller varer i uforandret stand være udført eller overgået til en anden tilladt toldprocedure. Fristen løber fra den dato, hvor indførselsvarerne blev henført under proceduren. Se GB art. 542, stk. 1.

For de forskellige kategorier af forædlingsprodukter skal der i bevillingen fastsættes individuelle genudførselsfrister.

Fristerne fastsættes af told- og skatteforvaltningen. Ved fastsættelse af fristerne tages hensyn til det tidsrum, der er nødvendigt til at gennemføre forarbejdningen samt til at afsætte forædlingsprodukterne.

Genudførselsfristen kan om nødvendigt forlænges. Uanset dette skal ansøgning om aktiv forædling indeholde specifik oplysning om det nødvendige tidsrum for hver kategori af forædlingsprodukter. Tidsrummet skal angives i måneder.

For visse forædlingsprodukter eller varer i uforandret stand er der fastsat maksimale tidsrum for afslutning af proceduren. Det drejer sig om:

  • 2 måneder i tilfælde af slagtning uden opfedning af dyr henhørende under Toldtariffens kapitel 1.
  • 3 måneder i tilfælde af opfedning, herunder eventuel slagtning, af dyr henhørende under Toldtariffens position 01.04 og 01.05.
  • 6 måneder i tilfælde af opfedning, herunder eventuel slagtning, af andre dyr henhørende under Toldtariffens kapitel 1.
  • 6 måneder i tilfælde af forædling af kød.
  • 4 måneder for mælk og mejeriprodukter som omhandlet i artikel 1 i Rådets forordning nr. 1255/99.
  • 6 måneder i tilfælde af forædling af andre landbrugsprodukter af den art, for hvilken der er fastsat forudbetaling af eksportrestitutioner. Disse landbrugsprodukter er omfattet af artikel 1 i Rådets forordning nr. 565/80, fx korn og sukker, og som er forædlet til de i artikel 2, litra b) eller c) i nævnte forordning omhandlede produkter eller varer.

Når der gennemføres supplerende forædlingsprocesser, eller når ekstraordinære omstændigheder taler for det, kan fristerne forlænges efter anmodning. Den samlede frist kan ikke overstige 12 måneder. Se GB art. 542, stk. 3.

Fristerne for indførsel af kompenserende varer i forbindelse med forudgående udførsel er omtalt under afsnittet forudgående udførsel.

Udbytte og materialeforbrug

Udbyttesatsen defineres som den mængde eller den procentdel forædlingsprodukter, der fremkommer ved forarbejdning af en bestemt mængde indførte varer. Se TK art. 114, litra f). Satsen fastsættes af SKAT på grundlag af produktionsoplysninger eller andre tekniske data, der skal fremgå af bevillingshaverens/forarbejderens regnskaber.

Forinden varerne indføres til forædling skal der afgives en udbytteanmeldelse eller en anmeldelse over materialeforbrug. Anmeldelsen danner grundlag for den senere anmodning om tilbagebetaling eller afskrivning i bevillingsregnskabet, evt. nedskrivning af sikkerhedsstillelse.

Udbytteanmeldelse afgives af bevillingshaver/forarbejder, når forædlingsprodukter fremkommer ved forarbejdning af en indført vare. Anmeldelsen skal indeholde oplysning om arten og mængden af de forskellige forædlingsprodukter, der fremkommer ved forarbejdning af en bestemt mængde indførte materialer.

Eksempel

1 ton indført træ forarbejdes til 14 borde, 12 stole og 4 reoler.

Se GB art. 517 om fastsættelse af udbyttesatsen.

Fremkommer forædlingsprodukter i forskellige kvaliteter anføres mængden af hver af disse. Anmeldelsen skal også indeholde oplysninger om eventuelle fremkomne biforædlingsprodukter. Et biforædlingsprodukt er et produkt, der opstår som resultat af forædlingsprocessen, uden at det var formålet. I modsætning til andre forædlingsprodukter er der ikke udstedt bevilling til fremstillingen af biforædlingsprodukter.

Hvis forædlingsproduktet er fremkommet ved forarbejdning af flere varer, skal der afgives anmeldelse over materialeforbruget. Anmeldelsen skal for hvert færdigt produkt indeholde angivelsen af arten af de indførte materialer, der medgår til fremstilling af en bestemt mængde hovedforædlings-, biforædlings- samt listeprodukter.

Listeprodukter er biprodukterne anført i det tidligere bilag 75 i GB, for hvilke der ved overgang til fri omsætning kan anvendes den toldsats, der gælder for det pågældende produkt. Indholdet af det tidligere bilag 75 er indsat i Kommissionens retningslinier vedrørende toldprocedurer af økonomisk betydning, og finder derfor stadig anvendelse.

Eksempel

Til fremstilling af 1 skjorte medgår 2 meter stof, 10 knapper og 10 meter sytråd. Endvidere fremkommer der fraklip i forbindelse med tilskæring af metervaren. Denne mængde skal ligeledes angives for hver enhed.

I de tilfælde, hvor der ved forædlingen af en indført vare fremkommer et mellemprodukt, der sammen med andre materialer forarbejdes til det endelige forædlingsprodukt, afgives kombinerede anmeldelser, dvs. udbytteanmeldelse suppleret med anmeldelse over materialeforbruget.

Ved forarbejdning af visse landbrugsprodukter anvendes faste udbyttesatser. Se bilag 69 i GB. Hvis forædlingsprocesserne vedrører de indførselsvarer, der er anført i kolonne 1 i bilaget, og resulterer i opnåelse af de forædlingsprodukter, der fremgår af kolonne 3 og 4, anvendes faste udbyttesatser. Det er dog en betingelse, at de indførte varer er af sund og sædvanlig handelsmæssig kvalitet. I modsat fald anvendes de ovenfor nævnte anmeldelser om udbytte/materialeforbrug.