Hovedregel

Handelsomkostninger i form af kurtage og lignende vedrørende køb og salg af skattepligtige værdipapirer, fast ejendom eller anden erhvervsvirksomhed, skal som hovedregel tillægges anskaffelsessummen eller fratrækkes afståelsessummen i overensstemmelse med øvrig avancebeskatning ved opgørelsen af beskatningsgrundlaget.

Som udgangspunkt er der er således ikke fradragsret for handelsomkostninger efter PAL § 9, stk. 2.

Undtagelse

Hvis eksterne regnskabsbestemmelser ikke giver hjemmel til at regulere det skattepligtige aktivs anskaffelsessum henholdsvis afståelsessum med handelsomkostningerne, kan disse undtagelsesvis fratrækkes direkte ved opgørelse af beskatningsgrundlaget efter PAL § 9, stk. 2, i stedet for at blive fratrukket ved avance-/tabsopgørelsen. Men den samme handelsomkostning kan i sagens natur ikke fratrækkes både efter PAL § 9, stk. 2, og i avance-/tabsopgørelsen.

Som eksempel på en ekstern regnskabsbestemmelse kan nævnes bekendtgørelse nr. 112 af 7. februar 2013 om finansielle årsrapporter for livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser. Denne bekendtgørelses § 22, stk. 6 anviser, at livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser underposten Administrationsomkostninger i forbindelse med investeringsvirksomhed skal opføres de omkostninger, der kan henføres til handel med og administration af virksomhedens investeringsaktiver.

Handelsrenter

Handelsrenter, det vil sige renter, der betales i forbindelse med køb og salg af obligationer, pantebreve og andre fordringer, betragtes som renter, der er skattepligtige efter PAL §§ 3, 6 og 7, og anses således ikke for at være en handelsomkostning.