Indhold
Dette afsnit beskriver, at der skal beregnes moms af told og andre afgifter, som virksomheden skal betale i forbindelse med den pågældende leverance. Se ML § 27, skt. 2, nr. 1.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Udgangspunkt: Told og andre afgifter
- Modifikation: Registreringsafgift
- Modifikation: Drikkepenge
- Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Regel
Der skal beregnes moms af told og andre afgifter, som virksomheden skal betale i forbindelse med den pågældende leverance. Se ML § 27, stk. 2, nr. 1.
Udgangspunkt: Told og andre afgifter
Der skal betales moms af told, som betales i forbindelse med indførsel af varer fra steder uden for EU, eller afgifter, der opkræves ved erhvervelse af varer fra andre EU-lande. Det kan også dreje sig om told og afgifter, der er opkrævet i tidligere omsætningsled. Der skal altså både opkræves moms af en række afgifter, som er opkrævet i tidligere omsætningsled, og af afgifter, som skal betales samtidig med, at varen sælges. Det kan fx dreje sig om punkt- og miljøafgifter.
Produktionsafgifter
Der betales produktionsafgift af bl.a. svin, fisk, kvæg og mælk.
Beregningen og opkrævningen af produktionsafgifter er fastsat i bekendtgørelser tilknyttet den enkelte sektor/produktionstype, jf. fx bekendtgørelse nr. 586 af 24. maj 2023 om produktionsafgift ved slagtning og eksport af svin. Af de respektive bekendtgørelser fremgår i hvilke situationer, der skal opkræves og afregnes produktionsafgift, ligesom det af bekendtgørelsen fremgår "hvem", som er ansvarlig for at opkræve, indeholde og afregne produktionsafgiften.
Beregningen, indeholdelsen, opkrævningen og afregningen af de enkelte produktionsafgifter er ikke fuldt ud identiske.
Kendetegnende for produktionsafgifter er imidlertid, at afgiften skal beregnes og opkræves, når produktet overlades fra producenten, avleren m.v. til mejeriet, slagteriet m.v. Pligten til at betale produktionsafgift er således en direkte konsekvens af producentens leverance til fx et slagteri eller ved eksport, jf. EU-Domstolens afgørelse i sag C-234/99, Niels Nygård.
Udgangspunktet i momsloven er, at momsgrundlaget er det fulde vederlag, som sælger modtager, idet også afgifter, som det påhviler sælgervirksomheden at betale i tilknytning til den pågældende leverance skal indgå i afgiftsgrundlaget, jf. ML § 27, stk. 2, nr. 1.
Da produktionsafgiften udløses af den pågældende leverance og indgår, som et omkostningselement ved prisfastsættelsen af leveringen, skal afgiften som udgangspunkt medregnes til momsgrundlaget, jf. ML § 27, stk. 1, jf. stk. 2 nr. 1.
Ved aftagers udstedelse af afregningsbilag til producenten, avleren m.v. vedrørende leveringen, skal produktionsafgiften indgå i momsgrundlaget. Aftagers opkrævning af afgiften med henblik på afregning til produktionsfondene vises særskilt på afregningsbilaget i overensstemmelse med det for opkrævningen særskilt gældende retsgrundlag.
Eksempel på faktura/afregningsbilag:
Pris for periodens leverancer | 100,00 kr. |
Produktionsafgift | 2,00 kr. |
Momsgrundlag | 102,00 kr. |
Moms | 25,50 kr. |
Sum | 127,50 kr. |
Afregning af produktionsafgift til fonden | 2,00 kr. |
Afregning til producent | 125,50 kr. |
Modifikation: Registreringsafgift
Registreringsafgift er ikke omfattet af ML § 27, stk. 2, nr. 1 om told og andre afgifter. Baggrunden er, at den afgiftsudløsende omstændighed for den danske registreringsafgift ikke er leveringen, men registreringen. Se sag C-98/05, De Danske Bilimportører og sag C-106/10 Lidl & Companhia.
Registreringsafgift er omfattet af ML § 27, stk. 3, nr. 3 om udlæg. Se sag C-98/05, De Danske Bilimportører. Se afsnit D.A.8.1.1.3.3.2 om udlæg.
Udlæg, dvs. beløb, som en sælger modtager fra køber som godtgørelse af omkostninger, som sælger har afholdt i købers navn og for dennes regning, skal ikke medregnes i momsgrundlaget. Registreringsafgift skal derfor ikke indgå i bilforhandlerens momsgrundlag ved salg af biler, når en forhandler afholder udgiften på vegne af en konkret køber, i hvis navn bilen bliver indregistreret. Registreringsafgift skal imidlertid indgå i leasinggiverens momsgrundlag. Det er nemlig leasinggiveren, der hæfter for betaling af registreringsafgift. Det betyder, at registreringsafgiften ikke er et udlæg for leasingtageren.
Modifikation: Drikkepenge
Drikkepenge, der er ydet til serveringspersonale ud over den serveringsafgift, der er indkalkuleret i den almindelige salgspris, skal ikke medregnes i momsgrundlaget. Hvis drikkepengene derimod har karakter af et obligatorisk pristillæg i form af en betjeningsafgift, indgår drikkepengene i virksomhedens momsgrundlag. Se sag C-404/99, Kommissionen mod Frankrig.
Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse | Afgørelsen i stikord | Yderligere kommentarer |
EU-domme |
C-657/22, SC Bitulpetrolium Serv SRL | ►Artikel 2, stk. 1, litra a), artikel 63 og artikel 78, stk. 1, litra a), i Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem◄ ►skal fortolkes således, at◄ ►disse bestemmelser er til hinder for nationale bestemmelser eller national praksis, hvorefter der i tilfælde af tilbageføring til afgiftsoplaget af energiprodukter, der er bestemt til anvendelse som brændsel til opvarmning, skal betales merværdiafgift af de beløb, der er blevet fastsat af skatte- og afgiftsmyndigheden i supplerende punktafgift som følge af, at de nævnte produkter pålægges den punktafgiftssats, der er fastsat for dieselolie, der er bestemt til anvendelse som motorbrændstof, medmindre der gennemføres en afgiftspligtig transaktion, som består i en levering af det pågældende energiprodukt med henblik på en anvendelse heraf som motorbrændstof.◄ | |
C-256/14, Lisboagás GDL | EU-domstolen konkluderede, at momssystemdirektivet skulle fortolkes således, at afgifter, som de i hovedsagen omhandlede, som blev betalt til kommuner af det selskab, der var indehaver af koncessionen til gasdistributionsnettet, på grund af brugen af disse kommuners offentlige område, og som dernæst blev overvæltet af dette selskab på et andet selskab, der varetog markedsføringen af gassen, og herefter af det sidstnævnte selskab på de endelige forbrugere, skulle medregnes i momsgrundlaget for de ydelser, som blev leveret af disse selskaber til de sidstnævnte. | |
C-106/10 Lidl & Companhia | Ifølge den portugisiske registreringsafgiftslov påhvilede registreringsafgiften leverandøren og ikke køberen af bilen. Den afgiftsudløsende omstændighed for registreringsafgiften i Portugal var altså leveringen og registreringsafgiften var derfor omfattet af momssystemdirektivet artikel 78, stk. 1, litra a om skatter, told og andre afgifter. I modsætning til C-98/05, De Danske Bilimportører, hvor den afgiftsudløsende omstændighed var registreringen. | |
C-98/05, De Danske Bilimportører | Den afgiftsudløsende omstændighed for den danske registreringsafgift var ikke leveringen men registreringen. Derfor var registreringsafgiften ikke omfattet af begrebet skatter, told, importafgifter og andre afgifter som omhandlet i sjette direktivs artikel 11, punkt A, stk. 2, litra a) nu momssystemdirektivet artikel 78, stk. 1, litra a om skatter, told og andre afgifter. En sådan afgift svarede til et beløb, som den afgiftspligtige person ville modtage fra køberen af motorkøretøjet som tilbagebetaling af omkostninger afholdt i dennes navn og for dennes regning som omhandlet i samme bestemmelses stk. 3, litra c) nu momssystemdirektivet artikel 79, stk. 1, litra c og stk. 2 om udlæg. | |
C-404/99, Kommissionen mod Frankrig | Det var for momsopkrævningen uden større betydning, (a) om kunderne var blevet underrettet om, at der blev betalt en betjeningsafgift med en vis procent, (b) om de beløb, der herved blev tale om, fuldt ud blev fordelt mellem medlemmerne af det personale, der trådte i direkte kontakt med kunderne, (c) om disse afgiftsbetalinger blev angivet i et særligt register, i hvilket hver enkelt beløbsmodtager kvitterede, eller (d) om arbejdsgiveren i den årlige løndeklaration angav den del af lønnen, der faktisk var blevet udbetalt på denne måde til medlemmer af hans personale. Det var derfor i strid med dette princip, når erhvervsdrivende, der præsterede den samme ydelse for en samlet ens pris, efter 1976-instruksen kunne blive afkrævet forskellige beløb i moms, afhængig af, om de ved faktureringen angav, at de opkrævede en betjeningsafgift, sådan at der blev tale om forskellige momsgrundlag, mens dog både tjenesteydelsen og modydelsen havde været absolut identiske. Obligatoriske pristillæg, som visse afgiftspligtige personer opkrævede som vederlag for betjening ("betjeningsafgift") kan altså ikke holdes uden for momsgrundlaget. | |