Told- og Skattestyrelsen er blevet spurgt, hvorledes fraflytningsbeskatningen i pensionsbeskatningslovens § 19 B beregnes, når der tages hensyn til arbejdsmarkedsbidrag og SP-bidrag.
Indbetaling til en pensionsordning efter pensionsbeskatningslovens § 19 B kan enten foretages med en vis procentdel af lønnen eller med et bestemt beløb. Arbejdsgiverens årlige indbetalinger må dog, såfremt arbejdstageren fraflytter landet og bliver hjemmehørende i en fremmed stat, som hovedregel ikke overstige den procentdel henholdsvis det beløb, der ifølge pensionsaftalen skulle indbetales ved udgangen af året 5 år forud for det år, hvori skattepligten ophører. Overstiger indbetalingen dette beløb skal den overskydende indbetaling efterbeskattes.
Indkomsten forhøjes imidlertid alene i det omfang pensionsindbetalingerne inklusive indbetalinger til en tilsagnsordning omfattet af lovens § 19 C overstiger 20 pct af den samlede indtægt fra den pågældende arbejdsgiver.
Efter Told- og Skattestyrelsens opfattelse skal efterbeskatningen ske som vist nedenfor. Der tages udgangspunkt i to situationer. I begge situationer er pensionsordningen oprettet i løbet af 5 års-perioden. Til den ene ordning foretager arbejdsgiveren en procentvis indbetaling på 25% og til den anden ordning foretager arbejdsgiverens en indbetaling af et fast beløb på kr. 300.000. Arbejdstagerens bruttoløn inklusive pensionsbidrag udgør kr. 1.200.000. Da den procentvise indbetaling på 25% svarer til kr. 300.000, kan de to situationer behandles under et.
Situation 1
og 2
Arbejdsgiverens indbetaling til pensionsordningen udgør i begge situationer kr. 300.000. Af dette beløb tilbageholder og indbetaler pensionsinstituttet arbejdsmarkedsbidrag 8% svarende til kr. 24.000 til told- og skattemyndighederne. Pensionsinstituttets indbetaling påvirker ikke arbejdstagerens skattepligtige indkomst, idet der allerede er bortset fra arbejdsgiverens indbetaling i arbejdstagerens skattepligtige indkomst i forbindelse med pensionsindbetalingen, jf. pensionsbeskatningslovens § 19. Til udbetaling til arbejdstageren er herefter kr. 900.000, hvoraf arbejdsgiveren tilbageholder og indbetaler arbejdsmarkedsbidrag og SP-bidrag i alt 9%, jf. ligningslovens § 7 L. Arbejdstagerens skattepligtige indkomst udgør herefter kr. 819.000.
Der kan maksimalt indbetales 20% af bruttolønnen til arbejdstagerens pensionsordning svarende til kr. 240.000. Der er således indbetalt og dermed bortset fra kr. 60.000 for meget (kr. 300.000 - kr. 240.000) i den skattepligtige indkomst. 8% af differencen kr. 60.000 svarende til kr. 4.800 er indbetalt af pensionsinstituttet til told- og skattemyndighederne som arbejdsmarkedsbidrag. Dette beløb er bortseelsesberettiget eller fradragsberettiget i den indkomst, som har ligget til grund for beregningen, jf. enten pensionsbeskatningslovens § 19, ligningslovens § 7 L eller § 8 M. Før der sker efterbeskatning med procenttillæg efter pensionsbeskatningslovens § 19 B, stk. 6 af differencebeløbet kr. 60.000, skal arbejdsmarkedsbidraget efter Told- og Skattestyrelsens opfattelse derfor fragå. Efterbeskatningsbeløbet bliver herefter kr. (60.000 - 4.800) svarende til kr. 55.200, hvortil kommer procenttillæg.
Der skal ikke opkræves SP-bidrag 1% af efterbeskatningsbeløbet kr. 60.000, idet beløbet ikke udbetales til fri rådighed, men bliver indestående på pensionsordningen til udbetaling og beskatning efter pensionsbeskatningslovens almindelige regler.